Meklētājs
Diamond 2 03 1

Jaunrade

Izgatavo saimnieču vārpu vainagu

Ieteicamais vecums:

12 gadi, var agrāk, ja ir apgūta prasme pīt pa trīs un  roku pirksti pieraduši pie fiziska darba.

Ko gatavosim?

Pīsim saimnieču vainagu no rudzu vārpām.Vārpu vainags bija saimnieču goda rota Annas dienā vai Jēkabos, kad izcepta pirmā  maize no gada jaunās  ražas. Ar vārpu vainagu  saimnieces varēja rotāties arī ražas svētkos – Miķeļos, un pēc tam visa gada garumā vārpu vainags skaisti rotāja māju līdz nākamajai ražai. Vainagu saimnieces valkāja virs lakata vai aubes. Arī mūsdienās labai saimniecei piestāvētu grezns vārpu vainags! Pēc tam ar vainagu var izrotāt telpas!

Nepieciešamie materiāli:

  1. Vainagam nepieciešams vārpu kūlītis – tik daudz, lai pie vārpu pamatnes stiebrus var satvert vienā saujā. Labi, ja tiek izmantota jau nobriedusi labība!
  2. salmus no labības nogriež, atstājot no vārpas pamatnes apmēram 17 cm. Pirms vainaga vīšanas  vārpu kūlīti ievieto garā vāzē ar karstu ūdeni, – tā, lai salmi labi izmirku un būtu elastīgi;
  3. divas linu auklas apmēram 15 cm garumā;
  4. šķēres.

“Bizes vainaga” pīšana no vārpām:

  1. ņemam divus vārpu kūlīšus, – katrā pa 3 vārpām.;
  2. abus kūlīšus pie vārpu pamatnes sakrustojam, vienu salmu kūlīti pārliekot otram pāri;
  3. ņemam trešo vārpu kūlīti ar 3 vārpām un piepinam kā pīni pa trim;
  4. turpinām pīni katrā trešajā pinuma reizē, pievienojot kūlīti ar trīs vārpām. Vārpu kūlīti pievieno cieši pie vārpu pamatnes;
  5. turpina strādāt, ik pēc dažiem pinumiem vainagu pastiepjot un papurinot vārpas. Tā, lai tās brīvi sakārtotos;
  6. pinumu veido aptuveni 50 – 60 cm  garu – atbilstoši galvas izmēram;
  7. pinuma noslēguma vietu cieši saturot, vainagu var uzlaikot;
  8. ja vārpas apjož visu galvu, var turpināt pīt tikai salmus, neņemot vairāk klāt vārpas;
  9. nosien pinuma noslēguma vietu ar lina auklu;
  10. vainagu uzlaiko vēlreiz, cieši saturot savienojuma vietā;
  11. vainagu sasien, aukliņu, novietojot starp vainaga sākuma vārpām un pie vainaga pinuma noslēguma vārpām. Ja vainags izstiepjas vai nepieciešams lielāks, to vēlāk varēs ērti pārsiet;
  12. linu auklas galus ar šķērēm nogriež īsākus;
  13. ar šķērēm apgriež arī salmu galus, kas izlīduši no pinuma un traucēs vainaga nēsāšanai.

Vainags ir gatavs!

Lai skaisti pirmās maizes svētki un Miķeļi!  Lai čaklas un greznas mūsu saimnieces! Lai vārpu vainags rotā māju un esam raženi visu gadu!